Óriási választék, szakértelem egy helyen.

Tapétázási Tanácsok  (Tapétázók 21 pontja)

 

1.) A tapéta kiválasztásakor a vevők fontos tájékoztatást találnak a termék címkéjén a cikkszáma alatt annak felhasználásáról, minőségéről, és használati tulajdonságokról. Ezen a címkén ellenőrizhetjük, hogy a tapéta mosható, súrolható, égésgátolt bevonattal ellátott-e, vagy milyen fény állóságú fokozattal rendelkezik, papír vagy vlies (növényi rostból készült) hátoldallal készült.

 

2.) A tapéta vásárlásánál mindig figyelembe kell venni a jó variálhatóságot. A színek, minták, motívumok, bordűrök a szobában bármilyen variációban is jelennek meg, azok mindig egységet alkossanak!

 

3.) Selyem tapéták lehetnek a hordozó anyag szerint papírhátú, vagy vlies, növényi rost tartalmú gyapot hátú tapéták. A tapéta eleje lehet egy hullámos, kéthullámos mérsékelten vízálló. Lehet háromhullámos vinyl bevonatú mosható, vagy súrolható falkárpit. Kérjen ragasztástechnikai tanácsot az üzlet vezetőjétől, mert ezek szorosan összefüggnek a helyes kivitelezéssel.

 

4.) Egyszerű tapéta kalkulátor: a DIN EN 233 európai szabványnak megfelelő 10,05m x 0,53m méretű tapéta tekercsek kiszámításának egyszerű képlete:
Szoba kerülete x szoba magasságával / osztva 5m2/tekercs = tapéta tekercsek száma.

 

5.) Illesztés mentes tapéták leszabása egyszerű. Elegendő a szoba belmagasságánál 10-15 cm-el hosszabbra vágni. Erre azért van szükség, mert a mennyezetnél és a padlónál levő egyenetlenségeket lehet ezzel a beszabással kivédeni.

 

Egy vonalban történő illesztésnél a mintákat egy vonalban passzítjuk egymás mellé. Húzunk egy függőleges vonalat és a mintákat egy vonalban illesztjük, és a padlónál valamint a mennyezetnél a tapétát beszabjuk.

 

Eltolt illesztés esetén minden második csíkot el kell csúsztatni a megadott illesztési eltolás mértékében. A nagy minták esetén gondosan ki kell számolni a többlet tapéta mennyiséget a szabási veszteség miatt. A mintaismétlődést és az eltolást számításba kell venni a szükséges tekercsek számának meghatározásakor. Egyes tapétáknál az eltolás mértéke meghaladhatja az 1 métert!

 

6.) Régi tapéták és enyves festékek leoldásának ajánlott koncentrátuma a Metylan tapéta leoldó. Egy vödör 10 liter vízhez 4-8 kupak leoldót kell adni és a szükségletnek megfelelően bekenni vele a falat addig, amíg spaklival könnyen letolható a régi tapéta, vagy az enyves festés.

 

7.) A modern gyapot, növényi rost alapú vlies tapéták ragasztása előtt szükséges a felület alapozása az új falaknál. Beszáradás után a falat megint bekenjük ragasztóval és szárazon helyezzük fel a vlies tapétát. A ragasztó dobozának oldalán található az előkenés és a ragasztáshoz szükséges keverési arányok leírása.

 

8.) A nem nedvszívó felületeket kvarchomok tartalmú polírozó pasztával alapozzuk. Ez a munkánk egy stabil, nedvszívó alapot ad a tapétázáshoz. Tapétázó szakemberrel végeztesse.

 

9.) Makulatúra használatakor tartsa be a pihentetési időt. Csak ebben az esetben lehet elkerülni a minta elcsúszását, vagy a buborékok keletkezését. A nem duzzadó gyapot rostos és műanyag falburkoló anyagok nem igénylik a pihentetést. Ezeket azonnal fel lehet rakni a falfelületre.

 

10.) Mindig vizsgáljuk át a tapétákat a felrakás előtt!

 

11.) A tapéta felrakása előtt minden tapéta tekercsen ellenőrizni kell a színszámot, (batch szám) a színeltérés elkerülése végett. Ugyanarra a felületre mindig azonos színszámú tapétát szabad feltenni.

 

12.) Ha a falakat és a mennyezeteket is tapétázzuk, mindig a mennyezettel kell kezdeni a tapétázást.

 

13.) Ajánlott tapétaragasztók: Egy és kéthullámos papírtapéták ajánlott ragasztója a Metylan Normal. A háromhullámos és súrolható papírhátú tapéták ragasztója Metylan Spezial, és a vlies tapéták ragasztója Metylan Direct. A Metylan ragasztó család is a Henkel gyár terméke, aki mosószer gyártásában is kiváló.

 

14.) A por alapú tapéta ragasztót hideg vízbe szórjuk a használati utasításnak megfelelően. A kimért vízmennyiségbe folyamatos keverés mellett szórjuk a tapéta ragasztót. Hagyjuk pihenni a keveréket 10 percig, majd keverjük újra a gyártó használati utasításának megfelelően.

 

15.) A tapétázásnál mindenkivel előfordulhat, hogy a tapétaragasztó kikenődik a tapéta felületére. A ragasztót egy nagy hideg vízbe mártott enyhén nedves szivaccsal távolíthatjuk el. Ezt követően a felületet enyhén szárítani kell. A mosható, súrolható tapéták esetén, természetes úton száradnak a tapéták.

 

16.) A sérülékeny tapéta szélek mentén használjunk puha gumiból készült szegélygörgőt, nagyon célszerű a tapétázásnál.

 

17.) A radiátorok mögött a falfelületet nem tapétázzuk, hanem a miliőnek megfelelően a tapétához illően lefestjük a falat.

 

18.) A nyílásokat, süllyesztett lyukakat, konnektor helyeit csak a tapétázás után vágjuk ki.

 

19.) Ma már nem kell az olló hátlapjával előbb bejelölni, majd utána ollóval levágni a mennyezetnél és a padlónál a túlnyúló tapétákat. Ehhez elég a sniccer, magyarul kitolható pengéjű kés. Az egyenes vágáshoz használjunk fém vágóélt azért, hogy az él tiszta és egyenes legyen.

 

20.) A tapéta szaküzletben általában 5,0 m vagy 10,0m hosszú méretben kaphatók a bordűrök, falszegélyek. Ezeknek a bordűröknek szélessége a pár cm-től az 53,0m széles méretig terjedhetnek, mintától függően.

 

21.) Bordűr ragasztása falra, fára, fémre, papír, vinyl, szövet felületekre: Ajánlott ragasztó: Metylan bordűr ragasztó. Felhasználási mennyiség 150-200g/m2. Összetétele: vizes bázisú műgyanta és keményítő bázisú ragasztó.

 

SOK ÖRÖMET KÍVÁNUNK A TAPÉTÁZÁSHOZ!